architecture

Shoreham Towers: Construction Progress by Chelsey White

Construction is underway at Shoreham Towers for our condominium renovation project in West Hollywood. The Mid-Century high rise, originally built in 1963, will receive updated amenities that provide a luxury experience for residents and guests. Ballentine Architects redesigned the Plaza Level from the Entry Drive, through the Lobby to the Pool and Spa, including a new Gym and Pool House.

The Lobby

As first impressions are often the most impactful, the design of the Lobby sets the mood for the entire renovation. An elegant reception area and inviting lounge space are two important features of the lobby design. Ceiling heights were raised to create an open and expansive feeling upon entering the Lobby. The circular reception desk has been removed to make way for a monolithic marble reception counter with rift sawn oak cabinetry, which compliments the oak paneling that wraps columns and walls. Full height neolith stone clad walls with brass reveals have been installed behind the new reception desk and lounge. These new accent walls offer a contemporary backdrop for updated finishes, flooring and lighting.

The Pool

The pool deck has been redesigned to maximize the amount of seating and usable space available to residents and guests. Amenities are delineated by new railing, steps and planters which create an accessible terrain through which to explore the luxury pool and spa area. Design elements were introduced that joined the spaces together. By removing the steps down to the pool and raising the deck height, a seamless transition is created between the Pool, Spa and renovated Gym and Pool House. Existing curbs and planters around the perimeter of the deck have been removed to allow for new built in cabanas and planters. Seating areas will encourage residents to socialize and lounge while enjoying the Pool and Spa. The new muted tile finish for the pool deck will match the overall aesthetic of the design and compliment the updated exterior finishes.

THE SPA

Additional seating will be made available around the new jacuzzi deck. Steps have been added to allow entry and exit to the Jacuzzi from both sides. A fire feature brings new light and an exciting design element to the darkest, most isolated area of the jacuzzi deck, encouraging visitors to congregate and socialize, even at night. The jacuzzi deck will connect to the pool by way of a new water feature. This is another element that aims to connect the spaces to create a comprehensive pool and spa experience. Visitors are now encouraged to make their way around the full perimeter, enjoying the enhanced walkability of the space, multiple comfortable congregation spots, and a more open and inclusive design.

The anticipated completion date for this project is December 2019.

Keep up with progress on Shoreham Towers, and all of our projects by following Ballentine Architects on Instagram, Facebook or Twitter.

Find more Shoreham Towers concept images and project details by clicking here.

Vernon Residence: A Beach Bungalow Transformation by Chelsey White

In 2017, Ballentine Architects designed a remodel for the Vernon Residence, a Beach Bungalow in Venice Beach, California. The 1,300 square foot home was reconfigured and the exterior was refinished to preserve the original Craftsman style.

By removing the existing dropped ceilings, BAS utilized the building’s footprint without changing the building height. This gives the illusion of an enlarged living area, yet no square footage was added to the home. In vaulting the ceilings and blurring the boundary between inside and outside, the redesigned home has an airy feel that is full of natural light, the perfect combination for the quintessential Beach Bungalow.

The interior of the home was made up of three bedrooms and two bathrooms, a small living area and an outdated kitchen. The new design established a few major transformations. One of the dramatic changes, and something you notice immediately upon entering, is the new ceiling height. The vaulted ceilings reveal exposed beams and recessed down lighting, which adds an incredible amount of depth and character to the new space.

Tucked away within the Entryway is a newly designed Powder Room. An additional amenity that doesn’t sacrifice any of the newly created open space. Situated near the entry, the Powder Room provides guests a restroom without having to encroach on the private space in the home. 

Past the Entryway and Powder Room, the newly configured Great Room combines the existing Living Room and Master Suite into one large open space. The new Living Room incorporates built-in bookcases including a custom work station, as well as a new fireplace for chilly nights.

Additionally, folding glass doors provide access to the front yard, blending the indoor and outdoor living areas seamlessly to create a massive space for entertaining and socializing. New concrete patio pads and fresh landscaping enhance the functionality of the yard encouraging outdoor activities.

At the back of the house was the existing Kitchen. In need of an update, BAS transformed the Kitchen and Laundry Room into the new Master Suite. This provided the opportunity to incorporate new single lite french doors that provide views and direct access to the new fountain at the ensuite Sun Patio.  

Another major aspect of the remodel and reconfiguration is the Kitchen. Taking the place of the existing living and dining area, the new linear Kitchen incorporates all new custom cabinetry, a double waterfall edge island and an adorable breakfast nook. Open to the Living Room, the Kitchen completes the Great Room open concept and provides a central gathering space for the home.

Completed in 2018, the Vernon Residence is our favorite Beach Bungalow transformation. View the full gallery here.

Photos: HDBros
Before Photos: Halton Pardee